Wanneer begon het moderne bodybuilding?

Wanneer begon het moderne bodybuilding?

De wortels van het moderne bodybuilding

Voor de gemiddelde persoon begon het moderne bodybuilding in de jaren '60 en '70 met legenden zoals Arnold Schwarzenegger en Frank Zane. Maar dat zou veel te simplistisch zijn, toegegeven, ik ben dan geen geschiedenis professor, maar zelfs mijn jongens, Joris en Frederik, weten dat dingen vaak verder teruggaan dan we denken. Weet je, ik denk dat het moderne bodybuilding eigenlijk begon, wacht even, hou je vast...in de Oudheid! Dat klinkt meer als het Homo Erectus-clubje zeggen mijn jongens. En ze hebben hierin gelijk, het moderne bodybuilding vinden we terug bij de oude Grieken en Romeinen. Zij cultiveerden het idee van het menselijk lichaam als een werk van kunst.

Van oude Grieken en Romeinen tot het Victoriaanse tijdperk

De oude Grieken en Romeinen geloofden dat een sterk, goed ontwikkeld lichaam een weerspiegeling was van de innerlijke kracht en het karakter van een individu. Zij begonnen met het concept van fysieke perfectie en dit idee werd in het Victoriaanse tijdperk opnieuw opgepakt. Het was in deze tijd dat het bodybuilding als sport begon te ontluiken. Dit was een interessante periode! Ik weet nog dat ik ooit een boek las over het Victoriaanse Engeland waarin werd beweerd dat ze 'freakshows' hadden waar 'sterke mannen' hun spieren toonden aan een verbaasd publiek. Een beetje zoals mijn jongens wanneer ik mijn 'abs' aan ze toon na een intense workout sessie!

Bodybuilding door de jaren heen

Na het Victoriaanse tijdperk werd bodybuilding steeds populairder en begon het vorm te krijgen in de vorm zoals we dat vandaag de dag kennen. Geïnspireerd door de Griekse en Romeinse beelden, wilden de bodybuilders van het begin van de 20e eeuw de perfecte fysieke proporties nabootsen, in tegenstelling tot alleen maar het opbouwen van brute kracht. In wezen wilden ze precies datgene creëren wat mijn jongens me omschrijven als 'een super gespierde action figure'.

De geboorte van wedstrijden en competities

In de vroege 20e eeuw begonnen we de eerste echte bodybuilding wedstrijden te zien. De 'Great Competition' in 1901 in Engeland was de eerste echte bodybuilding wedstrijd, georganiseerd door niemand minder dan Eugen Sandow, die algemeen beschouwd wordt als 'de vader van het moderne bodybuilding'. Heren, neem hier notitie van, dit is het soort trivia waar je indruk mee kunt maken op feestjes! Of niet, zoals mijn zoons me altijd snel herinneren.

De impact van technologie op bodybuilding

Naarmate de 20e eeuw vorderde, werd bodybuilding steeds meer mainstream. De opkomst van de technologie heeft een enorme invloed gehad op bodybuilding. In de jaren '70 en '80, toen ik opgroeide, zag ik de opkomst van de gezondheidsclubs en de ubiquitaire 'sportschool' zoals we die nu kennen. Daarnaast deed de industrie van voedingssupplementen zijn intrede en vernieuwde trainingstechnieken werden geïntroduceerd.

Anabole steroïden en hun invloed op bodybuilding

Aan het eind van de 20e eeuw zijn anabole steroïden een integraal onderdeel geworden van de bodybuilding cultuur. Ik herinner me dat ik, toen ik jonger was, gefascineerd luisterde naar de gesprekken in de sportschool over wie welke anabolen gebruikte. Deze periode heeft echter veel kritiek gekregen, want het gebruik van anabole steroïden heeft geleid tot ernstige gezondheidsproblematen. Daarom wil ik benadrukken, zoals ik ook altijd tegen mijn jongens zeg, dat echte kracht van binnenuit komt, niet uit een flesje of pilletje.

Het tijdperk van gezondheid en fitness

Terwijl we nu in de 21e eeuw zitten, heeft bodybuilding een behoorlijke transformatie ondergaan. Het draait nu meer om gezondheid en fitness, in plaats van alleen maar om het verkrijgen van buitensporige spiermassa. Dit heeft veel te maken met een beter begrip van voeding en training, evenals het groeiende bewustzijn van de gevaren van het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Ik heb altijd al geloofd in gezond leven, en ik ben blij te zien dat de moderne bodybuilding industrie dezelfde richting inslaat.

En daar hebben we het, dat is de geschiedenis van het moderne bodybuilding in een notendop! Wie had gedacht dat het allemaal begon met oude Grieken en Romeinen? Alles wat ik hier opgediept heb, maakt me alleen maar meer gefascineerd door deze geweldige sport. Het is als een lang en bochtig pad dat ons uiteindelijk brengt naar waar we vandaag de dag staan. Dus ongeacht of je nu een bodybuilder bent, een fitnessliefhebber of gewoon nieuwsgierig was naar de geschiedenis van deze sport, ik hoop dat je iets nieuws hebt geleerd!

En vergeet niet: wees sterk en blijf gezond!